Posted by: Nurul Nazihah | Mei 4, 2009

Of Malam Kembara Al Quds , MKKI and BOOM…

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum….

Its been a long time since my last post. Mcm2 nak tulis n share kat sini ; events, hasil bacaan, thaqofah dll. Tapi x berkesempatan… This post saya rangkumkan event2 besar kat Alex ni… which were Malam Kembara AlQuds, MKKI & BOOM..

1) Malam Kembara AlQuds ini adalah anjuran Unit Pembangunan Insan Akhawat, bertempat di aras bawah Asrama MARA. Bertemakan ‘Maza ba’du?’ – Apa selepas ini? saya rasa bertepatan sekali dgn sasaran pengunjung iaitu warganegara Malaysia, Alex Uni, Faculty of Medicine. Sebagai golongan muda, bukan hanya pengetahuan & kesedaran yang diperlukan, malah cara  bagaimana membantu & bertindak menghadapi isu ini dalam kehidupan seharian yang lebih utama… Majlis berlangsung begitu meriah sekali, dgn sambutan yang memberansangkan. Bermula dgn tazkirah, tygn video, pameran, persembahan drp setiap tahun , permainan, dan jualan, Persembahan sgt menyentuh hati, esp tahun 2… Motif yg dibawa sgt realistik dan terkena dgn diri sendiri. Ramai jugalah yg menangis tgk persembahan ni… Pertandingan pula sgtla  kreatif.. ada bowling, teka peta , n teka brg2 boikot… penyertaan 25 sen. sambil main, tambah pengetahuan , sambil menderma….so sweet… Selain itu, Alex YE dgn mottonya ” Di mana ada orang ramai di situ ada kami, Di mana ada kami di situ ada orang ramai” hehehe… begitu cemerlang di meja jualan. Ada brg2 Palestin (mafla, pen, bookmark) ada dedication muffin Palestin…. huhuhu.. Tahniah la kepada semua yg terlibat secara langsung ataupun tak… Mabruk!!

bowling- strike the devils

bowling- strike the devils

How well do you know Palestine?-teka peta Palestin

How well do you know Palestine?-teka peta Palestin

Gerai Alex YE

Gerai Alex YE

Muffin Palestine

Muffin Palestine

replika Masjidil Aqsa

replika Masjidil Aqsa

2) MKKI – Minggu Kesenian & Kebudayaan Islam , anjuran Unit Sukan & Aktiviti Luar Akhawat , bertemakan Iman- Intelek-Inhijab, telah selamat dijalankan selama seminggu bermula 11-18 April 2009.  Lagu tema : Puteriku Sayang (Hijaz & Mestica)…. Minggu dimulakan dgn pertandingan kuiz terkumpul berkisar tokoh2 wanita Islam dan pertandingan khat. Khamis malam pula diadakan Malam Busana Muslimah , Talk Show dan pertandingan gubahan hantaran perkahwinan… Jumaat pagi pertandingan aerobik dan jualan Alex YE. Sabtu malam – Malam Penutup dan Pertandingan Nasyid.

Untuk pertandingan kuiz, khat & nasyid, penyertaan menyumbang markah kpd lecture masing2.. so, pertandigan2 inilah paling bnyk penyertaan… berbakat rupa2nya akhawat alex ni…. agaknya pening Ust Ishak nak pilih pemenang khat.. Gubahan pula… speechless saya katakan… dahla banyak betul penyertaan y diterima… mana x nya, satu lec boleh hantar lebih dari satu wakil(terdiri drp 2-3 org), satu wakil pula hantar sampai 2-3 hantaran. huhuhu … penuh meja hantaran malam tu… dahlah cantik2 belaka… dah mcm majlis kahwin mlm tu..huhuhu….kreatif2 semuanya, ada buat manisan, pulut kuning, kek, yg gubah sejadah, labcoat, kasut, handbag, cosmetics, chocolates, mcm2 lagi lah….kiranya, kalau ada yg nk kahwin, bab hantaran dah tamam…hehehhe…

Bagi pertandingan2 mega yg lain (busana, aerobik, nasyid)…saya kagum dgn semangat yg ditunjukkan oleh semua peserta…dalam kesibukan(assignments, thn 2 exam pulak, dll), semua masih semangat berlatih, sampai demam2 pon ada sbb teruk sgt berlatih… ;)  Nak buat sc pon xde org sbb sume sibuk berlatih…hehehhehe…. Persembahan korang2 memang havoc la…chayok2!!

Selain pertandingan, pihak penganjur juga menyediakan santapan mata dan hati utk para peserta… Santapan hati ygdimaksudkan ialah Talk Show dgn 3 objektif utama – hijab, ikhtilat & hiburan… 3 perkara ini mmg perkara yg berkait rapat dgn hidup kita sehari2… Actually pihak penganjur ada menyediakan video survey di klgn stdents Alex U pasal 3 perkara ni…Ingatkan nak upload kat youtube…rasanya bermanfaat utk semua org, huhu tapi adik2 thn 1 shooting kat asrama, so ada yg bertelekung n x brp proper pakaian…maka, jadilah video tu eksklusive hanya utk akhawat2 alex yg tercinta ini..huhhu… Harap semua mendapat manfaat drp talkshow  pamplet yg disediakan… Persembahan pula bagi saya sgt2 best..huhuhu… Tarian, silat, gimik, pentomin, nasyid, multimedia… Tahniah kepada yg menjayakannya… Semua pun mempunyai mesej tersendiri(siap ada yg menangis tgk pentomin…)…

Sesungguhnya Islam tidak melarang kita berseni dan berbudaya, apatah lagi Bangsa Melayu kaya dgn adat2 dan budaya2 yg halus dan cantik…Islam itu sendiri penuh dgn seni2nya… Islam juga sukakan kecantikan dan menganjurkan umatnya mengekalkan tradisi tetapi tetap menjaga batas2nya…. X salah nak berhibur, menyanyi, dll asalkan dibuat kena pada tempatnya, tidak melalaikan dan memberi manfaat kepada kita… insyaAllah…

Selain itu, saya amat2 menghargai akhawat2 nye understanding… bila saya katakan, gambar2 majlis esp yg nampak tabarruj etc itu eksklusive hanya utk akhawat, gambar yg dibenarkan pun gambar ramai2, kalau nak letak gambar yg jelas setiap org pon kena mintak izin org tu dulu….maka..rata2 fs , fb or blog hanya ada gmbr ramai2 dgn hadiah, x pun gambar sorg diri, xpungmbr  dewan yg cantik tu… huhuhu….thanx a lot for being understanding, for urselves n for ur akhawat ….

B4 majlis berakhir, semua berdiri ramai2 nyanyi lagu tema- still ada yg menangis(sensitive akhawat2 kita ni…hehehhe)

Finally, harapnya objektive majlis tercapai, moga dapat diperbaik pada tahun2 akan datang…. pada ajk2 MKKI jutaan terima kasih & penghargaan x terkira…atas penat lelah kalian… maaf kalau terkasar atau terlukakan hati… maaf sgt2… Hanya Allah yg membalas jasa antunna –Ni’ma ajrul ‘amiliin…

Tahniah buat semua akhawat yg menjayakan majlis ini, sama ada sbg ajk, peserta, supporters, juri, kira undi… Mabruk ‘alaikum!!!

poster-mkki-akhawat-20091

persiapan Malam Busana & Talk Show

persiapan Malam Busana & Talk Show

belon2 Malam Busana

belon2 Malam Busana

Malam kemuncak

Malam kemuncak

penyampaian hadiah

penyampaian hadiah

once I took the mic..

once I took the mic..

ramai2 nyanyi lagu tema

ramai2 nyanyi lagu tema

3) BOOM- Blooming Out Of Mediocrity anjuran PERUBATAN CAWANGAN ISKANDARIAH bertemakan Nurturing Outstanding Muslim Doctors- Because Muslims were born Outstanding. Program untuk mencungkil, mengasah, menggilap bakat2 terpendam students2 Alex Uni… Kalau tak digilap, maka kekal lah berhabuk dek debuan pasir2 mesir ini..huhuhu….antara aktiviti yg dijalankan- LDK, kuiz, debate, public speaking, persembahan, talk show, forum.. X sangka ramai yg berbakat rupa2nya… yg mungkin selama ini tersembunyi atau tenggelam dgn nama2 famous yg lain… ini kira stepping stone la utk maju ke hadapan lagi, insyaAllah…

Saya? huhu..bukanlah peserta, tapi jadi faci… group yg bertuah dpt saya jadi faci itu x lain x bukan group 5- ArRazi~~ X lain x bukan yg menang 1st place debate, x lain x bukan yg dpt best debator, x lain x bukan yg 1st place public speaking, x lain x bukan yg sgt smgt dlm pertndgn2 lain even x mng, finally…x lain x bukan yg jadi BEST GROUP…. hehehehe ….maaf hiperbola sikit😉 Mabruk ‘alaikum… Mabruk juga group2 lain…. yg semuanya semangat, pakai baju warna sama la, cheer la, banner la, mcm2 lagila… hopefully semangat itu x berakhir dgn berlabuhnya tirai BOOM ini… bukanlah kemenangan itu yg menjadi matlamat utama, tetapi mesej dan pembangunan diri itu yg lebih utama… semoga mendapat manfaat drp pgrm ini….

Psl talkshow, rasa sgt2 bertuah dpt dgr from org2 hebat drp Mesir n Malaysia… sgt sarat dgn info, kesedaran, yg begitu baik sekali digarap, hinggakan mengalir air mata daripada hati2 yg dah lama x menangis… aduhai….

makan aiskrim sama2

makan aiskrim sama2

malam bermerah2

malam bermerah2

Tahun ni sgt berjodoh dgn paan~~ dialah adik sc, dialah ajk MKKI, dialah group BOOM...paan paan~~

Tahun ni sgt berjodoh dgn paan~~ dialah adik sc, dialah ajk MKKI, dialah group BOOM...paan paan~~

Overall….Alfu Mabruk kpd semua warga PCI yg menjayakan semua pgrm yg telah disebutkan…

Syudda heilak!!!

-azarita, iskandariah-


Responses

  1. salam.
    mabruk alaik… dah lama menunggu post, bila post sekali…haaa..ambik ko..panjang berjela.. semua dia nak cerita.. haha.. comel2…
    rajin2 la menulis. saya akui saya dapat sesuatu daripada tulisan joji.

  2. salam..heheh…itu namanya 3 in 1 chem…pakej lengkap~~ cem pun apa kurangnya..

  3. salam..alhamdulillah..betul cem ..kakbalqis setuju..punya lama tunggu ukhti sorang ni updete blognya..alhamdulillah..akhirnya penantian itu satu kemanisan..alfun mabruk untuk all the medic ‘student..teruja tengok barnamij antunna semua espcially malam penutup mkki..terharu n tersentuh qalbu..doakan kami nak final exam..

  4. lambat juga akak buka blog jojie..heheh..lame beno tunggu post terbarunya..heee

  5. salam…syukran kak bal~~ nk mkn cekodok pisang kak bal~~

  6. assalamualaikum jojie..wa iyyaki..aloo..percubaan pertama tak jadi..sedihh tau…tulah terlebih pisang..rindu le kat cekodok pisang jojie.eemmm lazizah awi..hak ukhti..heheh..nanti kalo dah best macam jojie masak..baru akak buat tau.insyallah

  7. sy pn nak!kebulur mskn k.bal..xmenyempat gi nak rse…hehe..n late dinner ngn k.jojie..ekeke


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: