Posted by: Nurul Nazihah | Februari 18, 2009

I believe I can fly…

Assalamualaikum…

Fatrah exam mmg menguji…kadang2 rasa mcm xde perasaan je…dah immune ke?resistant? kadang2 takut dgn diri sendiri… usaha n effort utk berusaha x begitu baik…tapi, alamdulillah selalu Allah tolong time jawab exam… bukanlah nak kata yakin jwb betul, tapi mcm syok sendiri (mcm best) je time jawab. Takut sbb rasanya, effort x brp sepadan dgn nikmat yg saya dpt…takot membawa kepada kelalaian(kekurangan baca bukuan) pada masa akan dtg… Takot bajet best (x baca sgt pon boley hentam mcm betul je)…Tapi kata2 seorg ukhti menyedarkan saya “maksudnye jojie  dan org2 yg mcm jojie ni kena tambahkan rasa syukur la,selalu bersyukur dgn nikmat yg Allah bagi” …mmm benar sekali… syukur Alhamdulillah….

Tapi alhamdulillah…semenjak 2 menjak ni saya dah terpengaruh dgn atie n da geng utk g library… (walaupun ramai mcm terkejut saya g lib)😉 ngeh3 … tidaklah seharian saya di library dpt khatam satu buku (maximum pon 20+ pages), tapi better la drp duduk rmah…bnyk sgt distraction (laptop,internet,makan,tdo)… pernah saya mengungkapkan pada seorg ukhti ” kerana Cinta harus diupayakan, Cinta padaNya melalui ILMU Nya” … So, nak mengupayakan diri kenalah lari drp inhibiting factor yg sgt bnyk kat rumah …🙂

accessories utk study

accessories utk study

Semalam teringat lagu “I believe I can fly”

953893969_93558c463e

If I can see it, then I can do it
If I just believe it, there’s nothing to it

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
I think about it every night and day
Spread my wings and fly away
I believe I can soar I see me running through that open door                I believe I can fly “

You believe I can fly??  Do I myself believe I can fly? well..This is just a song…biasalah lagu ada metaphore sket… the message is if u believe, than u can do it…bnyk lagi English song yg ckp psl believe ni…

Saya setuju -bahawa kita kena percaya sesuatu, then only we can work towards it.. TAPI… ada tapinya..

Kalau bagi non muslim, they only have themselves to believe and to put on hopes … and by this strong believe, they work and succeeded… Tapi bagi kita ,Muslim kita ada sesuatu yg lebih Besar dan Berkuasa, yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang utk kita bergantung harap dan meletakkan sepenuh pengharapan dan kepercayaan.. Dialah Allah yg Maha Agung… Bekerja, study, berusaha utk diri sendiri atau manusia lain, jika gagal di pertengahan, kita akan kecewa.. jika x mencapai ukuran manusia, kita akan rasa rasa down… Namun jika dimatlamatkan dan disebabkan usaha itu kerana Allah…insyaAllah…rasa redha n tawakkal itu akan dtg sendiri… Memanglah mudah utk diucapkan atau ditaip… tapi inilah hakikatnya… Bergantung harap pada manusia…manusia pun tak selamanya setia dgn kita dan masalah kita… Mereka pun punya hal dan masalah masing2…Namun bergantung harap dan mengadu pada Allah… Allah xkan pernah jemu mendengar keluhan kita…Allah xkan pernah letih mendengar masalah kita… bahkan Dialah yg menyediakan jalan keluar bagi kita….

Maka …Muslim ada perkara yg lebih berbanding non Muslim…

1- Allah sebagai punca kekuatan kita

2-strong believe which will then be a strong stimulant for us to work

Doa-usaha-tawakal-redha—> Najah, insyaAllah fi dunia wal akhirah…..Ameen

“Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah nasib mereka sendiri”

Rabbuna yunajjah fil imtihan….Syudda heilak!!



Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: