Posted by: Nurul Nazihah | November 26, 2008

Mari bersukan..

Assalamualaikum…

Alhamdulillah…masih dikurniakan 2 nikmat terbesar….islam dan iman… masih lagi diberi ruang untuk bernafas di muka bumi ini..masih lagi mempunyai kesihatan yg optimum utk melaksanakan tugas menjadi seorg HAMBA dan pada masa sama KHALIFAH…🙂

Bercakap mengenai kesihatan…marilah kita sama2 menghargai n mensyukuri kesihatan yg kita miliki ini… Selalu kita lupa, kesihatan ialah antara nikmat drp nikmat2 yg Allah anugerahkan buat hamba2nya… Dgn kesihatan yg baiklah kita dpt menjalani aktivity seharian kita sehari2…nikmat ini selalunya dilupakan or x disedari sampailah kita kehilangannya sementara atau permanent….time tu barulah rasa kalau x sakit kan best…huhu…lizalik…labudda ‘alaina…an nasykura haza ni’mah….lakin…kaifa ya’ni??

Hehehe…mcm2 cara nak jaga kesihatan…antaranya…

1-jaga pemakanan…eat balanced diet…mkn sayur n buah2an…kurangkan mkn junk food yg diperkaya dgn MSG….nak hafal Quran kena kuat ingatan…nak hafal buku medic kena jauhi/kurangkan faktor2 ni..🙂

2-waktu n duration tidur yg sesuai (x terlalu lama n x terlalu pendek)

3-berdoa pada Allah minta dikurniakan tubuh badan yg sihat…akal yg tajam…ingatan yg kuat… pendengaran n penglihatan yg baik….insyaAllah

4-bersenam dan bersukan regularly….hehehe

Sengaja diboldkan item ke-4…Besempena terlantiknya saya sebagai timbalan ketua unit sukan & aktiviti luar , PERUBATAN cawangan Iskandariah….maka tertakliflah tugas ini di pundak saya…Jadi secara x langsung…kesihatan rakan2 alex bermula drp aktiviti sukan ini menjadi tanggungjawab saya…hehehe… Maka dgn sukacitanya saya menjemput akhawat alex utk turun menyertai program riadah mingguan yg dianjurkan…demi menyihatkan tubuh badan masing2…Namun…buat ketika ini, court masih diusahakan… utk itu…kami di pihak unit sukan mengambil inisiatif mengadakan aktivity ini di tepi pantai…. (memandangkan kita dikurniakan Allah pantai Mediterranean yg sgt cantik ini.) Pada kebiasaan aktiviti dimulakan pada pukul 630pg setiap jumaat…bermula dgn tazkirah dan streching…seterusnya ada game or jogging or main bola(alternate by week)…iA….Maka dgn rasminya…saya menjemput semua warga Alex akhawat menyertai dan memeriahkan suasana…Falyatafaddhol masykuro!!

)

sedia nak beriadah🙂

 

pulang dari jogging

pulang dari jogging

Sesungguhnya umat islam harus qawiy…jasadi,fikri wa ruhi…tiada satu pon yg boleh ditinggalkan… dan Allah sukakan hambaNya yg kuat berbanding yg lemah…Saidina Umar(ra) pernah berkata: “kami tidak suka atau menerima di kalangan umat Muhammad berjalan sebegini!!”(ketika beliau melihat seorang pemuda berjalan lemah longlai x bermaya)…

Majulah sukan untuk diri…agama…dan ummah!!!

Syudda heilak!!!

Wallahua’lam…


Responses

  1. yeh!! hidup sehat, hati sehat, minda sehat.,ruh sehat..boleh le buat pertandingan nanti ek..hehe..kalau kertas kerja diterima lah… Ya Allah sihatkanlah badan kami, pendengaran kami dan penglihatan kami..amin Ya Allah


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: