Posted by: Nurul Nazihah | Oktober 30, 2008

Rindu…

Assalamualaikum… Gambar di atas saya ambil dari blog ukhti balqis…rasanya gambar ni diambil dari internet…apapun, alhamdulillah saya sangat gembira jumpa gambar ni…selama ni try ambil gambar, x pernah nampak semeriah gambar ni…gambar di atas ni kira almost 100% (maybe 95% kot) of the view of terawikh or tahajud kat gami’ ibrahim…

Rumah saya berada di bgnn sebelah bgnn putih…dekat kan??!alhamdulillah…maka rumah saya telah menjadi markaz/pot akwt2 medic & dirasat yg x pulang ke Malaysia cuti summer lalu utk tumpang tidur utk qiam or tempat persinggahan + makan morey(time ada morey la;) ) sblum balik terawikh….

Excited saya bila jumpa gambar ni…excited lagi nak upload n share dg para pembaca…bukanlah nak riak kat org yg balik puasa kat Malaysia atau apa (no offense..hehe),cuma nak share pengalaman, kegembiraan n kemeriahan puasa di cni…Buat adik2 thn 1 yg baru sampai, even tho sampai Egypt bulan puasa, tapi x sempat rasa zouq sebenar pon, sbb kalut2 lagi time tu…kepada kwn2 yg pulang berpuasa kat Malaysia, inilah antara perkara paling best korang miss…kpd yg tinggal di cni…moga kesan berlumba2 beribadah tu masih bersisa n insyaAllah cukup jadi bekalan sampai Ramadhan akan datang…kepada yg dah berkira2 nak beli tiket balik Malaysia next year, apa kata try bajet2kan kalau2 sempat puasa 2-3 hari ke kat cni…paling tidak seminggu ke..hehehe…insyaAllah next year puasa lagi awal n exam habis lambat….pandailah2 nak bajet….(pesanan buat saya sendiri juga yg insyaAllah akan pulang ke Malaysia next year)…

Pada pendapat saya, 2nd batch n seterusnya agak kerugian la..sebab hari raya aidilfitri thn ni n 3-4 tahun akan datang insyaAllah akan jatuh pada musim cuti summer…maka, menjadi kelaziman la bahawasanya, berbondong2 lah anak2 melayu akan balik ke Malaysia time summer…(ini pendapat peribadi)…banyak yg dpt dikejar time summer di cni….especially bulan Ramadhan la…x tertanding bulan puasa cni dgn Malaysia… mmglah semua perkara pon terletak atas kita yg menjalankan ibadah itu, tapi…dah jadi fitrah manusia…yg cepat berubah mengikut persekitaran…persekitaran adala faktor penting yg mempengaruhi gerak-geri kita saban waktu…ini juga yg saya takutkan bila pulang nanti…Ya Allah…kuatkan hamba2Mu…

Panjang pulak saya menulis…asalnya nak paste gambar je…harapnya…saya n sahabat2 sentiasa sedar…yg masa kami di mesir ni tinggal bbrp tahun je lagi…baki yg hilang tanpa kita sedar pon…pejam celik pejam celik dah grad…(insyaAllah)…so, ambillah peluang sementara berada di lubuk ilmu ini…sementara dikurnia akal yg bijak ni…sementara dipinjam kudrat yg kuat ni…sementara belum ditarik nyawa dari tubuh ni… gunakanlah nikmat2 ini sebaik-baiknya….insyaAllah…berlumba2lah membuat amal kebaikan…

Fastaabiqul khairaat…

Wallahua’lam…


Responses

  1. Thanx Jojie.. =) Selalu laa update.. Suke bace cerita ceriti dari sana

  2. salamunalaik ya ukhti fillah..teramat rindu dengan ramadhan…jami’ ibrahim…ukhuwwah fillah tidak kira warna manusia…rindu segalanya ramadhan di iskandariah khususnya jami’ ibrahim…jazakillah kerana antunna….akak dapat rasa kepuasan dan kerinduan yang teramat pada kemeriahan detik2 malam tarawih di jami…moga kita bertemu lagi


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: