Posted by: Nurul Nazihah | September 5, 2008

Natigah…berakhirnya sebuah penantian!

Alhamdulillah…semalam semalam, akhirnya natigah(result) kitorg pelajar tibb 2nd year dah kuar… Setelah menunggu lebih sebulan…I thought dpt b4 puasa,last2 sampai puasa jugak… Setelah Sheriff asik cakap bukrah, bukrah(esok) selama lebih semingu..alhamdulillah dpt jugak tgk…Dahla dr.nagwa sendiri yang bacakan…depan pn habibah n en.jamil plak tu..dua-dua ni org besar MSD….huhuhu…I’m the 1st to know the results among all the others🙂

Natijah yg saya dpt kali ni, alhamdulillah…syukur sgt2 sbb xde fail…igtkan biochem tu dah fail..mmg kosong kertas(xla kosong sokosong- kosongnya)..3hours dok termenung je…Mmg setiap kali xm, 1st paper saya mmg teruk…maybe x dpt zouq xm yg sebenar lagi kot…buku pon bace main2 je…dok buang masa buat benda lain…huhuhuhu…bukan ahli beit n kwn2 x tegor…tapi degil…dah padan muka diri sendiri…

Actually, saya mmg rasa kna repeat biochem 2…lps tgk soalan, terus hilang apa yg dibaca…dahlah baca pun mmg x habes! segala pathway,enzyme, coenzyme,substrate, product sume bercampur aduk…mulalah merepek…saya mmg selalu merepek dan menggoreng dlm exam…tapi kalau dah biochem, nak goreng ape?? kalau ikan boleh jugak goreng cili ke, goreng kicap ke…;) Ni kira blur la kan…Saya pernah je mengalami perkara ni sebelum ni…mungkin saya dah lalai dgn pgjrn yg saya dpt dulu…That’s why Allah bagi condition yg lebih kurang je..nak ingatkan hambaNya yg mmg selalu lalai n lupa ni…mmm…

Alkisah ketika sebuah exam besar dlm hidup saya..SPM…Paper 1st kitorg ialah Pend.Syariah Islamiah… Disebabkan ia ialah 1st paper, so saya mcm main2 sket la..kena plak time 2 mcm jahiliah sket la… handset tak lepas dari tgn…ntah pape je…pikir2 balik mcm sia2 je main2 handset time tu…huhu…then, pada hari exam…saya pon melangkah ke dewan exam dgn penuh doa n tawakkal…paper dibuka, soalan pun dibaca… rasa mcm jauh sgt jwpn utk setiap soalan syariah tu…kena pilih 3 from 5 kot (kalu x silap la).. tajuk besar syariah form4 form5 ialah Haji n Munakahat..semua org dah aim nak jwb 2 soalan 2 la…so tinggal nak pilih satu yg lain lagi jela…tetiba soalan exam kuar, Haji n munakahat dlm satu soalan besar….so rugilah sket.. dahlah camtu, dlm bab Haji 2 ada plak satu soalan yg mmg saya x igt langsung2!khalis! perkataan “istato’ah”… saya xtau apa maksudnya…puas saya fikir…dah doa mcm2..napela x igt…rasa nak nangis dah…terfikir mcm2..apelah dosa aku dah buat ni…sampai teruk sgt nak jwb paper syariah tu…last2, saya decide xnak jwb soalan 2…. Ya Allah…so, saya kena pilih 3 soalan lain lah, sedangkan soalan Munakahat n Haji ni mcm xde sape akan tinggal la…mmm…so saya pilih nak jwb psl sbb nuzul n yg sewaktu dgnnya…dia kasik sepotong ayat Quran…saya dgn yakinnya jawab sebab nuzul dia ttg anak angkat….yakin habis, xde fikir dua kali dah time tu…rupa-rupanya,jwpn dia anak yatim…astaghfirullah…dahlah bnyk markah…then saya g jwb psl perundgn islam n sejarahnya yg saya x revise langsung b4 exam…n overall jwpn saya utk paper syariah tu, sgtlah teruk…rasa mcm x sampai je jwpn yg saya nak kasik…keluar dewan, kwn2 sume heppy je…sume kata senang…YaAllah….rasa gelap kejap dunia….paper 1st da jadik camtu…

Sepanjg cuti SPM, saya mmg risaukan syariah…lebih drp segala subjek yg lain…sampai kwn2 pon pelik…teruk sgt ke paper syariah saya…saya takot saya akan jatohkan percentage kwn2 lain 4 subjek syariah ni…then, tgh2 cuti tu…tgh2 cuak syariah ni…saya tgk fadhilat solat kat tv3 setiap kali azan tu kan…ada hadith dia kasik…mafhum dia lebih kurang camni la…andai sumtin bad happens to you, or sumtin you r unhappy with, mungkin ni adalah kifarah fr Allah atas dosa kita sblmnya….mmm…then baru saya rasa tenang sket…saya teruskan berdoa n bertawakkal…doa yg sehabis doa la…kira sampai saya rasakan xde sape dah boleh tolong saya kecuali Allah….

Then, utk subject Pend.Quran&Sunnah(QS)…4dis subject, kitorg ada oral test…ada bacaan Quran, hafazan, n bacaan hadith….yg evaluate ialah ust kita sendirik n marks dah tau n account 4 some parts fr the total mark..so, kira da ada markah sket la…pastu, kitorg jwb soalan past years…n buat soalan spot…siap kasik tau bdk2 skolah lain lagi spot QS tu…then, ditakdirkan Allah sume yg baca n pernah buat tu naik almost 90% dlm SPM…rasa best sgt2 time tu…sampai terdetik di hati…ni iA A1 nih…mmm

Finally…hari yg ditunggu-tunggu tiba…dgn takdir Allah..saya dapat A2 utk syariah….saya gembira sgt…syukur sgt2…igt dpt C ke…sume org saya gto…ust pon pelik nape saya seronok sgt dpt a2 utk syariah…hehe…mmm…dgn takdir Allah jugak, saya dpt A2 jugak utk QS…’ter’frust jugak…ingt dapat A1….. huhuhu…

Dua subjek elektif agama…dua gred yg sama….A2.. Tapi, dua kisah yg sgt berbeza di sebalik setiap subjek tersebut…Kalau kita meletakkan pergantungan & pengharapan sepenuhnya kpd Allah…insyaAllah… ada kebaikan yg Allah janjikan…namun, once terdetik sikit pon rasa riak dlm hati, terlintas sedetik je perasaan yg kejayaan 2 atas hasil usaha kita..berhati-hatilah….bila rasa kebergantungan kpd Allah dah kurang, kita akan mula riak…bila-bila masa je Allah boleh tunjukkan kekuasaanNya..Apa jua amal kebaikan yg kita buat, sehebat mana  pon, andai ada sekelumit pon rasa riak, maka zerro!terbang mcm debu-debu! Na’uzubillahiminzalik…astaghfirullahal’azhim…

Pengajaran fr gred 2 subjek ni sgt2 terkesan buat saya…namun saya sering lalai dan lupe…tapi selalu sgt Allah ingatkan…hati ni, cepat sgt dtg rasa riak…kdg2 bnda kecik2 je…tu pon rasa riak…dahlah org xtau… kita sendirik je tau…tapi alhamdulillah…as kita pon dok ardul kinanah ni..saya selalu dpt iqob(denda) on the spot la…mcm2 cth…antaranya…eg: time exam…saya dok plg belakang n plg atas…nampak sume org la…kdg2 time syaitan nak hasut tu…rasa saya antara org awal siaplah….rasa sume jwpn betol la….then, habes exam je terus tau ada salah…huhuhu….cash kena!! ngeh3…

Benda yg sama 4 this result…biochem 2 mmg saya serahkan pd Allah segala-galanya…xde sape dah boley tolong saya kecuali Allah….n other subjects mcm anat n parasit…dahla markah midterm mcm tinggi jugak… exam pon bajet boley jwb la….tuptup…parasit alhamdulillah dpt A-…anat pon alhamdulillah, dpt B+(hehe…ingtkn dpt A)huhu…lemahnya saya ni….dah bnyk kali diberi peringatan,masih buat benda tu… betullah kata org….hati nilah paling susah nak jaga…Ya Allah, kuatknlah hati2 kami…Ameen…

Perkara lain nak dishare ialah ttg syukur…Actually, time dpt results tu, saya dah rasa syukur sgt2! xde fail… A pon bley thn la..ada la jugak…xde c…tapi, bila da tgk results org lain, yg lagi lagi lagi bagos…rasa cam x best dah…x patotlah saya rasa cm 2…bleh plak syukur kejap2 je…mana boley! Pasal tgk result org lain ni, ada dua possibility….sama ada kita akan rasa riak bila result kita sgt sgt ok berbnding org lain…. n kita rasa inferior,cam x best, kurang bersyukur bila ada org ramai lagi baik drp kita(w’pon ramai lagi yg lagi terok)… mmm..tapi…kalau pandai balancekan, tgk yg lagi baik rasa nak jadi mcm dia…tgk yg lagi terok, rasa syukur kita x dpt terok, xpela…life is about balance,rite!?

)

meja study saya:)

Khulasohnye, alhamdulillah wa syukrulillah atas result yg saya dpt…w’pon x pdn pon dgn effort yg sedikit ni…insyaAllah, I’ll keep up my effort…ingat!!natijah 2 dah tertulis dlm takdir kita…n ia x dipersoalkan pon, usaha kita yg akan dipersoal…usaha itu ialah sifat seorang Hamba…

Wallahua’lam…Syudda hillak!!!


Responses

  1. salam nazihah..
    “tahniah atas keputusan yang memberangsangkan. teruskan usaha anda.”
    haha. macam ayat dalam report card tak? saje je.. doakan chem utk repeat exam ni ye? biochem n chem mmg takde chemistry la~ hehe

  2. assalamu’alaikum..

    THOBIBAH…

    tumpang baca coretan coretan di sini yer…

  3. mabruk!

    semoge mokz lebey berjaye untuk sem depan.insyallah.

  4. kemas nye meja die. wink*

  5. salam kak jojie!
    mabruk! hehehe… rindu la kat kak jojie.
    rindu kat masakan kak jojie jugak! hehehe…:P

  6. kak jojie tabley jawab konon, result gempak juge
    haha.

    mabruk~

  7. alhamdulillh ala kullihal..dtg2 la jengok blog sy.wsalam

  8. ayat slalu dengar dr kak jojie tym masuk dewan utk jwb soalan xm (aku ni seblah dia) -“alamak, kak jojie tak abes bace lagi” so directly satu bench akan kate..”tipu ah kak jojie..”

    see..result gempak even tak abes bace.kalo abes cmne?


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: