Posted by: Nurul Nazihah | Ogos 21, 2008

Ramadhan kareem…zouqnya mula terasa!

ramadhan kareem..

ramadhan kareem..

Ramadhan yg mulia bakal menjelma lagi…menghadirkan diri kepada jutaan umat islam seluruh dunia… yg menanti 11 bulan utk bertemu bulan penuh keberkatan dan rahmah dari yg Maha Esa!

Bagi saya yg tlh 2 tahun berpengalaman berpuasa di mesir, sememangnya 1001 pengalaman manis dpt saya timba….hinggakan pada saat ini,hati saya berdebar2 manantikan bulan ramadhan…terlalu excited utk digambarkan…kenapa ya? kenapa begitu excited saya nak puasa di mesir ni…? kalu difikirkan lebih meriah puasa di malaysia…puasa dgn mak ayah…ada bazar ramadhan…dan macam2 lagi!

Tahun ini saya mengorbankan cuti summer dgn tidak pulang ke tanah air, walaupon cuti dipanjangkan utk pelajar2 berhari raya di malaysia..setelah dijelaskan kpd mak n abah, alhamdulillah mereka menerima ketidakpulangan saya dgn redha.saya berjanji, insyaAllah next year saya balik beraya di malaysia… Di sini, saya mengambil peluang utk mengambil kelas Quran n kelas tafaquh agama… bukan x ambil kelas2 ni time kuliah dulu…tapi kekangan masa n tgjwb belajar me’limit’kan waktu utk kelas2 sebegini..jadi, waktu summer la nak speed…bila lagi…:) Selain 2, antara perkara plg berharga yg sy dpt dgn stay summer di sini, x lain x bukan….Ramadhan………

Apa bezanya Ramadhan di Mesir dan di Malaysia?

Banyak….banyak sungguh bezanya…..bagai langit dan bumi!  (over ke? hehe:))

Utk post kali ini, saya akan ceritakan muqaddimahnya dulu… Bagaimana org di cni menyambut ramadhan… Biasanya, pada penghujung Sya’ban mcm sekarang ni…kedai2 lampu akan menjual ‘fannus’… Utk pengetahuan pembaca, fannus ialah lampu ramadhan…hanya dipasang pd bulan Ramadhan…mula2 dtg mesir dulu pelik jugak, sbb 1st time tgk mcm tanglung….tapi lama2 dah biasa…dah jadi tredemark bulan ramadhan….:) kalau xde rase x meriah…. fannus ini dijual dalam pelbagai corak, warna  n saiz…saiz bermula sebesar keychain hinggalah mencecah saiz badan org dewasa….fannus ini ditulis dgn nama Allah, pujian2 kpd Allah, dan greeting ‘Ramadhan kareem’…. Fannus2 di kedai2 lampu ini sangatlah menarik perhatian…terutama pada waktu mlm…. menjelang 1 Ramadhan, almost semua fannus di kedai2 lampu habis dijual-SOLD OUT!!! Ma’ul la sbb fannus mmg diguna time Ramadhan…so, time Ramadhan, akan kelihatan fannus ni merata2, sama ada digantung or just diletak… di rumah2, kedai, masjid2, tepi2 jalan….

bergambar dgn fannus2 yg pelbagai

bergambar dgn fannus2 yg pelbagai

 

fannus paling besar kat kedai

fannus paling besar kat kedai

 Seterusnya, menjadi amalan di sini utk wish saudara n sahabat dgn greeting ‘ramadhan kareem’…. even sebelum Ramadhan dah ditulis di merata2 tempat….mmg org arab ni kaya dgn greetings berbentuk doa… bagus betul, saling mendoakan antara satu sama lain…. dan company2 brgn runcit pon akan mencetak plastik2 dgn tulisan ‘ramadhan kareem’ utk diguna time Ramadhan nanti….chocolates, n even sabun basuh baju or basuh pinggan pon dibungkus dgn bungkusan or botol berbentuk fannus ni… mmg sgt meriah Ramadhan di sini…..Selain 2, rumah2, imarah2(bangunan) dan jalan2 akan dihias dgn lampu ,kertas kelip2 n kata2 doa n ‘ramadhan kareem’ sepanjang Ramadhan….cantik! saya suka!

Next, amalan sempena Ramadhan ialah membeli dan menghadiahkan saudara2 n sahabat2 kita dgn poster2, pamplet2 n sticker2 Ramadhan….selain 2, fannus daripada kertas pon available dgn tertulis tazkirah pendek ttg Ramadhan di atasnya….amalan ni selain memeriahkan suasana menyambut Ramadhan , memberi peringatan ttg Ramadhan, turut sama mengeratkan silaturrahim sesama sahabat, especially yg x balik beraya ni…:) Posters, stickers, n pamplets juga adalah salah satu bentuk dakwah…n org arab mmg pandai buat posters2 yg menarik utk ditampal dan dibaca…mmg kreatif…dahla murah…mmg sgt2 ma’ul(berpatutan)!

fannus kertas yg belum dilipat

fannus kertas yg belum dilipat

fannus kertas yg dah siap dilipat n sedia utk digantung

fannus kertas yg dah siap dilipat n sedia utk digantung

pamplets n stickers Ramadhan

pamplets n stickers Ramadhan

posters yg pelbagai

posters yg pelbagai

poster1

poster1

 

poster2

poster2

 

poster3

poster3

 

)

poster4...yg ni mcm iklan etisalat:)

Amacam? menarik kan posters n other things kat atas?
Semoga zouq Ramadhan semakin terasa dan menyusup ke dalam hati2 kami…. Namun perlu dingatkan di sini, Ramadhan itu bukan terletak pada perkara2 ini…perkara2 yg telah disebut ini hanyalah kemeriahan yg diadakan utk membantu kita marasa zouq bulan Ramadhan….jgnlah hanya semangat memasang fannus n posters, tapi amalan n persediaan ruhi menyambut Ramadhan dilalaikan….semoga kita tergolong dlm klgn org2 yg ternanti2 datangnya Ramadhan utk menyucikan dosa2 kita….Selamat datang ke madrasah Ramadhan….Sesungguhnya Ramadhan itu awalnya rahmah, tghnya maghfirah, dan akhirnya ‘itqu min annar….
Marhaban ya Ramadhan…..
(bersambung…..)

Responses

  1. ramadhan kareem…selamat beribadat


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: