Posted by: Nurul Nazihah | April 29, 2010

Lau kana bainana alhabib..

Assalamualaikum wbt…

Lau kana bainana alhabib … Kalau Kekasih ada di antara kita…

Siapakah Kekasih yg dimaksudkan?… Tak lain tak bukan Rasulullah saw.. Adakah kita masih beramal dgn amalan2 baginda… adakah kita akan memmindahkan halangan di jalanan? adakah kita akan berbuat baik kepada kanak2? adakah kita akan berlemahlembut dgn pekerja kita? adakah kita akan senyum walaupun dimaki dihina?…. Lau kana bainana….

Credit utk producer rancangan Lau Kana Bainana ni… sgt baik rancangan2 mcm ni… ini tidak, kalau di Malaysia tu rancangan nak mengenakan orang bnyk la…

Kalau nabi berada di antara kita harini, kita nak jadi org yg berbangga atau akhirnya kita malu sendiri… sirah nabi pun x dpt complete lagi… sdgkan sirah artis hanya di hujung jari… Pelajarilah  sirah baginda kerana kita adalah umatnya… kitalah yg memerlukan kpd baginda di akhirat kelak…

Untuk itu, jom bersama2 memeriahkan Kelas Sirah – ‘Ala Khutol Habib [on the pathway of the beloved]..setiap hari Selasa, jam 7 mlm.. bertempat di Bait Rayyan , Azarita…. Sesungguhnya Nabi sendiri berpesan… Sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat…

Wallahua’lam…

Wasalam..

 

 

p/s : atas permintaan saya translatekan lagu Lau Kan Bainana ni kepada bahasa Melayu.

Lagu ni pon saya mintak ustazah kelas Quran translatekan 1-2 years back, once i found out about this programme :)

 

 

Kalau Kekasih (Nabi) di kalangan kita لو كان بيننا الحبيب

Akan datang kepada kita yang jauh dan yang dekat  لدينا القاصى والقريب

Dari Taibah sebelum Magrib من طيبة قبل المغيب

Berkehendakkan dekat dengan Kekasih طالبا قرب الحبيب

Dengan dekat dengannya hati menjadi tenang بقربه نفس تطيب

Dan berdoalah kepada Allah, akan dijawabNya فتدع الله يجيب

Cahayanya mekar takkan padam انوار طاح لا تغيب

Sampaikanlah pertemuan kami wahai yang Maha Menjawab  بلغنا لقاه يا مجيب

Untukmu kuserahkan diri aku wahai Kekasih فدتك روحي يا حبيب

Muhammad yang memuliakan orang asing محمد مكرم الغريب

Dengan dekat denganmu hati menjadi tenang بقربك الروح تطيب

Wahai rahmat sekelian alam يا رحمة للعالمين

 

Jzkk…

 

Alexandria , 24th July 2011

About these ads

Respon

  1. bru pestime tgk cite ni kat tv alhijrah mlm td…….sangat kagum…1 bnd y sy perasan…org arab klu memuji..die siket je puji org..selebihnye adelah puji allah n nabi muhammad…salu sgt sbot masyaallah..tgk y cantik,y bersih, y bgus..sume sebut masyaallah…tp klu kite…tgk bnd camtu…kite akan puji…waaa bgusnye tpt ni,cantiknye tpt ni….laen kan ng dorg?sgt kagum….sbb tak biase buat camtu

  2. mashaAllah, dah siarkan kat malaysia ke? bagus2… menarik dan sgt banyak pengajaran rancangan ni… moga ramai yg terkesan dan mengamalkan akhlak2 baginda…insyaAllah :)

  3. Sangat Bagus Rancangan Law Kana Bainana.

  4. ….orang arab itu..penuh dengan jiwa…bukan macam melayu kita…kita kena banyak membaca …bila da baca mesti menghayati..itupun belum tentu Allah akan kasi rase dan jiwa…Semoga..kita sama-sama menjadi umat yang lebih baik…dan punya harga diri..

  5. Rancangan tu..sangat best menyentuh qalbu..semua orang mesti tonton kerana rancangan itu membersihkan minda kita dengan mengikut akhlak Nabi Muhamad SAW.
    Kita perlu meletakkan diri kita menjadi lebih baik dengan memperlihatkan akhlak-akhlak yang baik dengan mengikuti rancangan tersebut.
    Sebenarnya dalam diri kita boleh mengikuti akhlak tersebut namum kita tidak praktikakannya.
    Tahniah Al-Hijrah kerana menyiarkan rancangan hebat.

  6. Salam,
    Boleh terjemahkan untuk saya. Terima kasih….

  7. Salam Lisa, mintk terjemahkan video lagu ke?
    Kalau the series, i’m sure tvhijrah translated already.. :)

  8. Terjemahan dah diupdate, jzkk :)

  9. assalamualaikum :: syukran ya ukhti nurul utk lirik lagu ringtone h.p saye ni.. hehe….. jazakAllah khaira.. :) .. nak nyanyi lagu ni la… bila nak dodoika ank nnti.. :)

    *saye msih bujang.. :) hehehe.. usik2 je..

  10. masyaAllah.. saya dah tengok rancangan nih.. sungguh menginsafkan..
    mohon share translation lagu.. :)

  11. org arab jasadnya keras, hatinya lembut & mudah tersentuh bila di ingatkan tntg Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wasallam. org melayu plk, jasadnya lembut tp hatinya keras… sampai ada yg sanggup menghina sunnah Nabi…..

  12. sangat indah lagu ini.. indah sungguh kata2nya

  13. tak tgk lagi tapi suke lagu niiii…

  14. rancangan ni sgt2 memberi kesan kpd sesiapa yg menonton nya..mashaAllah..byk kan berdoa,semoga kita semua dpt menjadi duta akhlak Nabi Muhammad SAW di kurun ke21 ini..Amin..

  15. bila tgk rancagan ni mmg rs insaf sgt… nk mnangis dn terkilan krn kita slalu alpa

  16. sebenarnya ramai jugak antara kita yg meleleh air mata masa tgk rancangan ni… malu nak ngaku

  17. Assalamualaikum..mintak izin copy lirik. Den pun dah bapo kali leleh tengok cito ni.

  18. Eh lupo..timo kasih tuan punyo website. semoga Allah merahmatimu dan mengumpulkan kita bersama dengan Nabi Muhammad kat syurga nanti…tsk2..amin..

  19. Salam Tuan, sy mohon untuk share translation lirik lagu “lau ka na bainana” ni ye. syukran :)

  20. terima kasih kerana tolong translte kan lagu ni…tgk ep baper tak igt tp sgt2 menyentuh kalbu..semoga kite terus2 berkongsi2 seperti ini..

  21. Assalamualaikum…..tidak ada contoh yang lebih baik selain daripada akhlak Rasuiullah s.a.w

  22. lihatlah kedalam diri kenalkah kita pada diri hakiki,kenalkah pada Allah Ya Rabbi dan kenalkah kita pada Rasullah yang dicintai.Jika tidak berusaha mencari ilmu Allah agar kita bukan sekadar angan-angan kerana kalau tidak kita hanya lari setempat dan apabila bertemu kita tidak mengenal pun apa-apa.Subhanallah.

  23. salam..mcm mana nk dapatkan ringtone lau kana bainana..free one..:)…dh try x dapat la..syukran ye

  24. masih ada lg ke rancangan ni kt tv alhjrah?…tolong bgtau hari dan masa ye.tq

  25. lau kana bainana 1 rancangan tv yg paling terbaik..saya tak pernah ketinggalan walaupun 1 episod..setiap kali menonton rancangan ni pasti saya mengalirkan air mata.Alangkah bahagianya kalau Rasulullah masih ada kan…moga di malaysia ada la rancangan tv macam ni yg dapat bagi kesedaran dan pengajaran kpd kita semua..

  26. terima kasih untuk terjemahan kata-kata yang indah itu..

  27. alau Kekasih (Nabi) di kalangan kita لو كان بيننا الحبيب

    Akan datang kepada kita yang jauh dan yang dekat لدينا القاصى والقريب

    Dari Taibah sebelum Magrib من طيبة قبل المغيب
    DARI SEBELUM WANGIANNYA MENGHILANG

    Berkehendakkan dekat dengan Kekasih طالبا قرب الحبيب

    Dengan dekat dengannya hati menjadi tenang بقربه نفس تطيب
    DENGAN MENDEKATINYA JIWA MENJADI SUCI @ MENJADI WANGI

    Dan berdoalah kepada Allah, akan dijawabNya فتدع الله يجيب

    Cahayanya mekar takkan padam انوار طاح لا تغيب

    Sampaikanlah pertemuan kami wahai yang Maha Menjawab
    PERTEMUKANLAH KAMI DGN NYA WAHAI MAHA MENJAWAB بلغنا لقاه يا مجيب

    Untukmu kuserahkan diri aku wahai Kekasih فدتك روحي يا حبيب

    Muhammad yang memuliakan orang asing محمد مكرم الغريب

    Dengan dekat denganmu hati menjadi tenang
    DENGAN MENDEKATINYA JIWA MENJADI SUCI @ MENJADI WANGI بقربك الروح تطيب

    Wahai rahmat sekelian alam
    WAHAI PEMBERI RAHMAT SEKELIAN ALAM يا رحمة للعالمين

  28. Tanpa rasulullah siapakah kita – sedangkan Allah dan malaikat lagi berselawat padanya – dialah kekasih kita dunia dan akhirat – semoga kita mendapat syafaatnya,

  29. Kehidupan kita kalau diletak di belakang Allah dan rasulullah – kita akan menjadi hamba allah yang memberi munafaat kepada hamba allah yang lain


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: